De ce IBM dă miliarde de dolari pe o companie de care nu ai auzit

de: Florin Cașotă
29 10. 2018

IBM dă bani grei pentru a se moderniza și realizează astfel cea mai mare tranzacție din istoria pieței de software: 34 de miliarde de dolari pentru producătorul de soft open source Red Hat.

Dacă totul va fi aprobat, achiziția IBM de 34 de miliarde de dolari va deveni cea mai mare din istorie pe software, depășind recordul stabilit de Microsoft care a dat 26,2 miliarde de dolari pe rețeaua socială LinkedIn în 2016.

De ce a dat atât de mulți bani IBM pe o companie de care probabil nu ai auzit? Pentru că astfel, gigantul american cu o istorie de peste 100 de ani vrea să devină un jucător important în cloud, intrând astfel în competiție cu Amazon Web Services, Microsoft Azure sau Google Cloud Platform. IBM va putea oferi servicii de cloud publice, private și hibride companiilor.

Red Hat oferă produse şi servicii care au la bază sistemul de operare cu sursă deschisă Linux și era recunoscută ca fiind „Elveția cloudului”. Compania estimează venituri de 3 miliarde de dolari pentru acest an, cel mai mare nivel de la înființare.

„Achiziţia Red Hat va schimba regulile jocului pe piaţa de servicii de cloud”, a declarat Ginni Rometty, preşedinte şi CEO al IBM. Gigantul american speră că astfel va reuşi să recupereze din decalajul faţă de Amazon, Alphabet (Google) şi Microsoft de pe piaţa în creştere a serviciilor de cloud.

IBM, evaluată la 114 miliarde de dolari, și-a văzut veniturile în scădere în ultimii ani, dar această achiziție le va propulsa veniturile pe divizia de cloud. Șeful companiei spune că a fost plătit un preț corect, „este o companie premium, dacă te uiți sub capită veniturile sunt puternice, cresc, profiturile la fel”.

Cea mai mare achiziție în domeniul tehnologiei a fost realizată de Dell atunci când a dat 67 de miliarde de dolari pe businessul de stocare de date EMC, iar cea mai mare achiziție din istorie a fost făcută de Vodafone atunci când a cheltuit nu mai puțin de 202 miliarde de dolari pe firma germană telecom Mannesmann în 2000.